Chiropractor voor paarden

In de dierengeneeskunde worden rugproblemen erg onderschat. Zonde, want veel klachten, problemen en verminderde prestaties zijn te verklaren vanuit de rug van het paard. Een chiropractor voor paarden kijkt naar de wervelkolom en het zenuwstelsel van het paard om te achterhalen of de oorzaak voor het probleem daar verborgen ligt.

Wat is een veterinair chiropractor?

Een chiropractor is gespecialiseerd in de functie van het zenuwstelsel en wervelkolom. Een veterinair chiropractor is iemand die daarnaast ook een opleiding heeft gevolgd om de functie van het zenuwstelsel en de wervelkolom van dieren te bestuderen. Wanneer u bij uw paard, hond of ander huisdier merkt dat deze minder soepel beweegt, moeite heeft met springen of lastig kan opstaan, kan een chiropractor uitkomst bieden. Een chiropractor voor paarden kan u dan helpen met een behandel- of revalidatieplan, waardoor uw paard weer de oude wordt.

 

Een veterinair chiropractor is dierenarts of een humane chiropractor die een aanvullend (internationale) chiropractie opleiding gevolgd heeft, specifiek ingestoken op dieren. Een vooropleiding als dierenarts of humane chiropractor zijn de vereisten om deze opleiding te kunnen volgen. Zij zijn ook geregistreerd met de IVCA (International Veterinary Chiropractic Association) of/en de AVCA (American veterinary chiropractic association)

 

“In de volksmond wordt de chiropractor ook wel eens ‘kraker’ genoemd, terwijl een chiropractor het lichaam en/of de gewrichten niet ‘kraakt’. Deze bijnaam is ontstaan door het ‘plop’ geluid wat soms ontstaat door lucht dat bij het oprekken uit het gewricht ontsnapt.”

Benieuwd wat de chiropractor voor jouw dier kan betekenen?
Neem vrijblijvend contact op via info@dierenchiro.nl of bel naar 06 424 057 50.
paardenicon_bruin

Wat houdt chiropractie voor paarden in?

Chiropractie is een zeer specifieke methode die zich bezighoudt met de preventie, diagnostiek en behandeling van stoornissen uit de wervelkolom en het bewegingsapparaat die de optimale functie van het zenuwstelsel van uw paard belemmeren. Wanneer een chiropractor voor paarden merkt dat er iets niet goed zit in de wervelkolom van het paard, dan kan deze een correctie uitvoeren op de wervelkolom om het probleem te verhelpen.

 

Een chiropractor kijkt naar de aard van de klacht van uw paard en constateert of het een primair of een secundair rugprobleem is. Wanneer een paard kreupel is, ontstaan deze rugproblemen. Een klacht vanuit de eigenaar van het paard kan dan niet altijd direct te herleiden zijn naar een specifiek gebied. Door observatie van het paard in beweging, gecombineerd met een kreupelheidsonderzoek kan mogelijk een gebied aanwijzen waarbinnen het probleem ligt. Een chiropractor voor paarden onderzoekt de wervelkolom en het zenuwstelsel om mogelijke problemen in dat gebied uit te sluiten en om het functioneren van uw paard te optimaliseren.

Holistische benadering binnen chiropractie

Binnen de chiropractie gaan we uit van een holistische benadering. De holistische benadering houdt in dat er wordt gekeken naar het lichaam als samenhangend geheel. Kort gezegd kijkt een chiropractor voor paarden naar de wervelkolom van hoofd tot staart, de romp en ledematen met alle bijbehorende functies, bewegingen en processen..

Het zenuwstelsel van een paard

Het zenuwstelsel regelt de processen in het lichaam.
Bij een afwijking in het zenuwstelsel, zal uw paard afwijkend of minder goed bewegen.
Het zenuwstelsel ontvangt signalen en vormt een reactie op deze inkomende signalen, bijvoorbeeld een aanpassing in de lichaamshouding. Het zenuwstelsel is zeer fijngevoelig, waardoor uw paard zich snel kan aanpassen naar aanleiding van veranderingen in een situatie of omgeving. Door deze fijngevoeligheid is uw paard echter ook vatbaar voor blessures of afwijkingen in zenuwen en daarmee samenhangende bewegingen of functies.

De wervelkolom van uw paard

De wervelkolom beschermt het zenuwstelsel van het paard en zorgt voor een beweeglijk lichaam en stabiliteit. Het ruggenmerg – het besturingssysteem van uw paard – wordt beschermt door de wervelkolom.

Beperking van bewegen

Een beperking in de beweging van je paard is een signaal dat er iets niet goed zit in de wervelkolom of het zenuwstelsel. Zo’n beperking kan verschillende oorzaken hebben. Het kan komen door overbelasting, een verkeerd zadel, onjuiste belasting, de stand van de benen van uw paard of scheefheid. Er ontstaan beschadigingen in minder sterke delen van de rug. Hierdoor kan een afwijkende spierspanning, pijnlijkheid en een verminderde beweeglijk in de gewrichten optreden. Een paard zal deze pijn vanuit een ander deel van zijn lichaam compenseren, waardoor dit deel weer overbelast kan raken. Als ruiter kun je wellicht aanvoelen of het paard anders loopt dan voorheen en dus aan het compenseren is. Wanneer dit het geval is, doet u er goed aan om een chiropractor voor paarden te raadplegen om te onderzoeken welk probleem ten grondslag ligt aan het compensatiegedrag.

Wanneer kan een chiropractor voor paarden de oplossing bieden?

Er zijn heel veel verschillende situaties denkbaar, waarbij een chiropractor voor paarden verlichting of een oplossing kan bieden. Dierenartsen verwijzen regelmatig door naar een chiropractor, maar ook wanneer uw paard een van onderstaande klachten heeft, kunt u contact met ons opnemen:

Problemen in het bewegingsstelsel

 • artrose (slijtage van een gewricht)
 • vermindering van coördinatie (ataxie)
 • synovitis (ontsteking in het gewricht)
 • spierbevangenheid
 • peesproblemen

Problemen rondom rijden/verzorgen

 • stijfheid in de beweging
 • hypergevoeligheid (niet geborsteld willen worden)
 • onvoldoende impuls
 • niet gezadeld willen worden
 • weigeren voor de hindernis
 • verandering in gedrag
 • hoofd kantelen
 • verandering in postuur
 • bit vastpakken
 • staakgedrag
 • moeite met aanleuning of nageven
 • probleem met stelling links/rechts, zijgangen
 • moeite met aanspringen in (linker/rechter) galop
 • problemen met doorgalopperen
 • specifieke oefeningen niet of nauwelijks kunnen doen (bijv. pirouettes/springen)

Doel van chiropractie

Een paard heeft baat bij chiropractische zorg, omwille van de volgende redenen:

 • Het prestatievermogen van uw paard verbetert aanzienlijk
 • Het biedt preventie voor blessures
 • Het verbetert van de algehele conditie van uw paard
 • Het heeft een positieve invloed op de gezondheid van uw paard en bevordert de beweeglijkheid

Benieuwd wat de chiropractor voor jouw dier kan betekenen?
Neem vrijblijvend contact op via info@dierenchiro.nl of bel naar 06 424 057 50.

Vaststellen van de klachten

Een chiropractor kijkt naar mogelijke afwijkingen in het zenuwstelsel, de wervelkolom en het bewegingsstelsel van een paard. Daarbij zal door middel van palpatie en met behulp van een speciale camera op zoek gegaan worden naar warmteverschillen, pijnlijkheden en spierspanning. Op zo’n beeld kunnen we bijvoorbeeld goed zien of een paard aan het compenseren is en dus ergens pijn ervaart.
Wanneer bekend is waar het probleem zit, gaan we aan de slag met een behandelplan en kunnen we het probleem gaan aanpakken.

Chiropractische behandeling

De chiropractische behandeling wordt uitgevoerd door het mobiliseren en corrigeren van gewrichten in het lichaam van het paard. Zo kan een bewegingsbeperking of pijn worden behandeld.

Wat wordt bedoeld met een correctie?

Wanneer we een correctie uitvoeren op het gewricht, wordt er een korte beweging met hoge snelheid in de richting van het gewricht uitgevoerd.
De pijn wordt hierdoor verminderd en de functie van het zenuwstelsel geoptimaliseerd. Na een correctie is het betreffende gewricht vaak weer terug in zijn normale beweeglijkheid Daarnaast wordt er via het zenuwstelsel een ontspannend effect bereikt. Een effectieve chiropractische behandeling, beïnvloedt het functioneren van het zenuwstelsel en daarmee de gehele gezondheid.

Chiropractie bij revalidatie

Bij een revalidatie kan chiropractie een belangrijke rol vervullen en het herstelproces bevorderen. Bij langdurig herstel van blessure kunnen er secundair problemen met de beweeglijkheid van de wervelkolom ontstaan. Doordat een paard de pijn gaat compenseren, ontstaat overbelasting op andere gebieden en kom je in een vicieuze cirkel terecht.

In het revalidatieproces is daarom wederom de holistische benadering erg belangrijk: er moet naar het gehele paard worden gekeken en niet alleen naar de blessure. Alles wat invloed kan hebben op de revalidatie moet onder de loep worden genomen (manier van trainen, zadel, etc) om het risico op recidief zo klein mogelijk te houden.