CHIROPRACTIE

Mensen weten wat ze moeten doen als hun huisdier ziek is; ze nemen ze mee naar de dierenarts. De dierenarts zal hen een passende behandeling geven voor welke aandoening of ziekte het dier ook heeft. Dit is precies de juiste handelwijze om het dier op dat moment te helpen. Maar laten we even stilstaan bij een nieuw denkpatroon. In plaats van te wachten tot uw dier ziek is om actie te ondernemen, waarom zou u zich niet bewust inspannen om hun gezondheid te maximaliseren en mogelijk die gevreesde bezoeken aan de praktijk van de dierenarts te vermijden?

HET ZENUWSTELSEL

Om te begrijpen hoe chiropractie werkt, moeten we eerst enkele basisbegrippen over fysiologie onderzoeken. Het belangrijkste controlesysteem dat dieren (en mensen) gebruiken voor de coördinatie en communicatie met al hun cellen, weefsels en organen is het zenuwstelsel. Het zenuwstelsel bestaat uit de hersenen, het ruggenmerg en alle zenuwen die eruit komen. Er is niet één enkele functie in het lichaam van een dier dat niet onder de controle van het zenuwstelsel staat. Het skelet is het kader dat dit gevoelige systeem beschermt. Specifiek, de schedel en wervelkolom zijn er om respectievelijk de hersenen en het ruggenmerg in te sluiten en te beschermen. De wervelkolom en het ruggenmerg functioneren als een eenheid, met meerdere koppelingen aan elkaar.

DUS WAT IS HET PROBLEEM?

De wervelkolom bevat meer dan 135 vrij beweegbare gewrichten. Dynamische beweging van de hele wervelkolom is essentieel voor de algehele gezondheid en vitaliteit van alle dieren, inclusief de mens. Door trauma of repetitieve belasting kan deze dynamische beweging en functie van de wervelkolom in gevaar komen, wat resulteert in een aandoening die subluxatie wordt genoemd. Deze term verwijst naar het verlies van optimale beweging en/of uitlijning van een of meer spinale botten. Wanneer er subluxaties aanwezig zijn, moet het hele lichaam van het dier het gebrek aan beweging compenseren. Subluxaties schaden de optimale werking van het hele lichaam, omdat het de normale zenuwsignalen onderbreekt die constant worden overgedragen tussen het lichaam van het dier en de hersenen. De interferentie beïnvloedt ook de normale activering van de sensorische zenuwen die de hersenen vertellen waar het lichaam van het dier zich op een bepaald moment in de ruimte bevindt. Dit veroorzaakt een onbalans, waardoor het dier op zijn beurt vatbaar is voor verwondingen en zullen de prestaties verminderen naarmate het zenuwstelsel probeert het evenwicht te bewaren.
Wanneer bij een dier subluxaties aanwezig zijn, is het voor het dier een grote uitdaging om volledig te genezen en te herstellen van een ziekte of letsel. Bovendien kan het dier nooit zijn optimale gezondheid en vitaliteit bereiken. Pas wanneer de wervelkolom en het zenuwstelsel van het dier vrij zijn en in staat zijn om dynamische beweging te behouden, kan het lichaam optimaal functioneren.

HOE KAN EEN CHIROPRACTOR HELPEN?

Gecertificeerde chiropractors onderzoeken de wervelkolom van het dier en controleren op normale beweging en functioneren of het ontbreken daarvan. Zodra er een subluxatie in een bepaald gebied wordt vastgesteld, kan de chiropractor zorgen voor een correctie om het te verhelpen. Een correctie is een zeer specifieke kracht die met de hand op de gesubluxeerde delen van de wervelkolom wordt uitgeoefend. Het doel van de correctie is het herstellen van de normale beweging van de ruggengraat om de functionaliteit en activering van het zenuwstelsel te herstellen. Een correctie is als een functionele reboot naar het centrale zenuwstelsel, waardoor het zenuwstelsel van het dier de communicatie, coördinatie en controle van het lichaam kan herstellen of behouden.